Technikailag és esztétikailag is megújult a Szarvasi Vízi Színház

Tavaly új ülőhelyeket kapott a teátrum, és a kerítések is megújultak. Idén kicserélik a színpad faszerkezetét és elkészül a színpad mobil, többfunkciós fedése is.

 

Immár hatodik éve működik a Szarvasi Vízi Színház. A fenntartók (a Magyar Teátrumi Társaság a Szarvasi Polgármesteri Hivatallal és a Cervinus Teátrummal együttműködésben) kisebb-nagyobb volumenű beruházásokkal óvják és fejlesztik e különleges esztétikai élményt nyújtó helyszínt. Az önkormányzat finanszírozásával tavaly új ülőhelyeket kapott a teátrum, és a kerítések is megújultak a Cervinus Teátrum jóvoltából.

 

A színpadot üzemeltető Magyar Teátrumi Társaság az elmúlt időszakban végzett munkálatokat követően ebben az évben nagyobb beruházásokat is megvalósít: kicserélik a színpad faszerkezetét és elkészül a színpad mobil, többfunkciós fedése is, amely az előadások még színvonalasabb műszaki kiszolgálását teszi lehetővé. Számos produkciót már eddig is fedett színpadon láthatott a közönség, ezért is döntöttek úgy, hogy a bérlés helyett saját, a színház műszaki fejlődéséhez leginkább illeszkedő struktúrát alakítanak ki. A megújulás során kiemelt figyelmet kapott, hogy a vasszerkezet felépülése ne csorbítsa a színház nyújtotta egyedülálló látványvilágot, ugyanakkor lehetővé tegye a fény- és világítástechnika zavartalan működését, sőt eddig olyan produkciók megvalósítását is, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Idén a főbejárat felett beüzemelnek egy LED-technológiával működő elektronikus megjelenítő eszközt.

 

A műszaki kiszolgálás mellett jelentős figyelmet fordítanak a színház esztétikai fejlesztésére is: az önkormányzatnak köszönhetően a 2016-os esztendőben új látványelemmel gazdagodott a színházi játszóhely. Párkányi Raab Péter szobrászművész szoborpárosa – reneszánsz öltözetű női és férfialak – kerül a bejárat két oldalára, mintegy invitálva a mindenkori közönséget a nézőtérre való belépésre.

Röviden a programokról:

 

A színház szakmai felügyeletét ellátó Békéscsabai Jókai Színház közleménye szerint a műsor összeállításánál arra törekedtek, hogy szinte minden műfaj teret kapjon a csaknem ezer ember befogadására alkalmas, a Holt-Körös partján elhelyezkedő teátrumban. Így lesz operett, táncjáték, próza, musical, koncert, mese, cirkuszművészet. A teátrum első évadától nagy sikerrel fut a Magyarországon egyedülálló Vers a víz fölött, valamint Dal a víz fölött programsorozat, amely idén kiegészül a Film a víz fölött sorozattal, melyben a magyar mozi ünnepelt színészeivel találkozhat a közönség.

 

Az idei évadban is lesznek akadálymentesített előadások, a Légy jó mindhalálig és az Egerek című előadásokat jeltolmácsolással és audionarrációval játsszák, emellett egy verses estet színházi jeltolmács segítségével igyekszenek a hallássérülteknek is közösségi élménnyé tenni. Teret kap a Halló(k) itt vagyunk! fesztivál, ahol siketek és nagyothallók, valamint a Jókai Színház Színitanházának hallgatói közösen viszik színre a Rómeó és Júlia című klasszikust, amelyben Júliát egy hallássérült lány játssza. A Szarvasi Vízi Színházban kiemelt feladat a cigány nemzetiség gazdag kultúrájának, tehetségének bemutatása a nagyközönség számára, ezért tűzik műsorra az első roma musicalt, a Somnakajt.

 

A házigazda, a szarvasi Cervinus Teátrum ismét összművészeti fesztivált rendez július 15-től 24-ig. A szlovák nemzetiségi kultúrát is képviselő teátrum kínálatában szerepel többek között a Szigorúan tilos című szlovák színmű, a Lili bárónő operett, a Cyrano de Bergerac című dráma a Garabonciás Színtársulat előadásában, a Jancsi és Juliska mesebalett vagy a Gombóc Artúr, a nagy utazó című zenés meseutazás. Fellép a Tótkomlósi Fúvószenekar, emellett Úgy élni mint a fák (50 év) címmel jubileumi koncertet ad a Csík Zenekar vezetője és barátai. A cirkuszművészet jegyében július 27-én fellép a Vízi Színházban a Recirquel Újcirkusz Társulat, augusztus 1-jén pedig a Fővárosi Nagycirkusz rendez cirkuszmisszió fesztivált.

 

Ebben a szezonban is sor kerül a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválra, ahol a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mutatkoznak be előadásaikkal. Az egri Gárdonyi Géza Színház a Charley nénjét, a Magyar Zenés Színház a Mágnás Miskát, a kecskeméti Katona József Színház a Boeing, Boeing című darabot, a Turay Ida Színház a Hello, Dolly!-t!, az Újszínház pedig A vörös bestia című művet adja elő. A Békéscsabai Jókai Színház a Légy jó mindhalálig mellett a Vesztegzár a Grand Hotelben, az Egerek, a Monte Cristo grófja és a Kövérkirály darabokkal képviselteti magát.

MTI, Szarvasi Vízi Színház