Késő bánat, most már utánam a vízözön…

Joggal gondolhatja ezt az, aki nem nézte meg a Táncdalfesztivált Szarvas Vízi Színpadán. Az is igaz, nemigen tudott volna hova leülni, olyan sokan voltunk.


Liszi Melinda és Nagy Róbert tulajdonképpen hazamegy, ha Szarvason lép fel, a közönség szereti őket, és bizton tudja, nagyszerű estének néz elébe. Így történt ez most is. 

Másfél óra időutazásban volt részünk, felcsendült a táncdalfesztivál szignálja, és már repültünk is vissza 1968-ba. Az est folyamán felcsendültek a 60-as 70-es évek nagy slágerei: Sose fájjon a fejed (Harangozó Teri), Nem vagyok teljesen őrült (Koós János),  Egy fiú a házból (Zalatnay Sarolta), Jöjj vissza hozzám (Kovács József), Szöszi (Szécsi Pál), Almát eszek (Mary Zsuzsi), Két összeillő ember (Szécsi Pál), Nappalok és éjszakák (Ambrus Kyri), Minden jót Mónika (Payer András), Színes ceruzák (Koncz Zsuzsa), Mesélj a nőkről (Janka Béla-Berényi-Bezzegh György), Lelketlen ember (Toldy Mária), Utánam a vízözön (Poór Péter), Látod, ez a szerelem (Mátrai Zsuzsa), Isten véled édes Piroskám (Aradszky László, Mondd el, ha kell (Koncz Zsuzsa), Kislány a zongoránál (Koós János), Trombitás Frédi (Mary Zsuzsi).

Az előadók leénekelték a csillagokat is, és – ha még lehet fokozni az élményt – minden dalhoz az egykori előadót idéző  jelmezbe öltöztek át. A dalok között narrációs/konferanszié szöveg hangzott el, amelyben megtudhattunk néhány információt arról, hogy annak idején ki énekelte a dalt és milyen díjakat zsebeltek be vele. 

A ráadás-dalt, Kovács Kati nagy slágerét, az Add már uram az esőt! lelkesen énekeltük az előadókkal együtt, és igen! járt a vastaps.

Nagy örömünkre mindkét előadót láthatjuk még a nyár folyamán (Liszi Melinda július 1-én 20,30 órától jön újra Mesés huncutságok című műsorával, Nagy Róbert július 8-án 20,30 órától Komáromi Anettel mutatja meg a nézőknek Szécsi Pál és Domján Edit nem mindennapi történetét  Két összeillő ember címmel). Nagyon várjuk őket.

A táncdalfesztiválok története dióhéjban:

1966-ot írtunk. Talán a San Remo-i dalfesztivál adhatta az ötletet: legyen saját táncdalfesztiválunk! Az Erkel Színház nézőtere megtelt, minden egyes szám után vastaps, és ha hinni lehet a korabeli számoknak, legalább hárommillióan nézték az adásokat. Hárommillióan! Elképesztő szám ez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy akkoriban bizony nem minden háztartásban volt tévékészülék. Az első Táncdalfesztivál műsorvezetői, Takács Mária, Lénárd Judit, Tamási Eszter és Varga József voltak, a korszak legnépszerűbb tévébemondói. 

Óriási lehetőség volt a Táncdalfesztiválon fellépők számára, akikről hetekig, hónapokig cikkeztek a különböző magazinok. Javában zajlott a sztárcsinálás és aki valóban tehetséges volt, abból később elismert, népszerű előadóművész lett.

A következő évtizedekben többek között olyan előadók váltak ismertté a műsornak köszönhetően, mint Katona Klári, a Hungária együttes, Koós János, Korda György, Aradszky László, Delhusa Gjon, a Neoton együttes, Szűcs Judith, Mary Zsuzsa, Soltész Rezső, Szulák Andrea, Máté Péter, Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa, Ihász Gábor, Vámosi János, Záray Márta, Sárosi Katalin, Harangozó Teri.

Az első, klasszikus korszak 1966 és 1972 között volt, ezt követően 1977-ben, 1981-ben, 1986-ban, 1988-ban, 1992-ben, 1993-ban, végül 1994-ben is rendeztek ilyen versenyt. Hasonló, de kisebb, egyfordulós dalverseny volt a Magyar Rádióban a Tessék választani és a Made in Hungary. 

A fesztiválok dalait kísérő nagyzenekar magját a Magyar Rádió zenekara, a Stúdió 11 adta. A műsor történetében, szólistaként Kovács Katinak sikerült háromszor is megnyernie a dalversenyt.

 

Liszi Melinda

Szabadkán született, 1987-ben. 11 éves korától Horváth Emma művésznőnél tanulta a versmondást, később a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagja lett. Versmondóként több díjat nyert (Mensáros-díj; Latinovits-díj stb.) A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban érettségizett. Színészi tanulmányait a Békés Megyei Jókai Színház Színitanházában folytatta Békéscsabán. Kara Tünde és Czitor Attila osztályában 2010-ben végzett. Azóta a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, de játszott a szarvasi Cervinus Teátrumban is.

Nagy Róbert

Szegeden született, 1986. április 18-án. A mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. Színi tanulmányait Békéscsabán a Fiatal Színházművészeti Szakközépiskolában és a Pesti Magyar Színiakadémián folytatta, 2012-től színművész. Békéscsabán Kara Tünde és Czitor Attila osztályában végzett. Magyar-drámapedagógiai diplomáját az Eszterházy Károly Főiskolán szerezte. A Békéscsabai Jókai Színház művésze, játszott a szarvasi Cervinus Teátrumban és Budapesten a Spirit Színházban is. 2022-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakos hallgatója.