Tisztességes előadás egy tisztességtelen ajánlatról

A Magyar Teátrum VI. Nyári Fesztivál programjának kilencedik darabját láthattuk szombaton este Kollár Béla Veszek egy éjszakát – komédiája dalokkal, a József Attila Színház előadásában Verebes István rendezésében. A színház hatvanadik évadát ünnepelte a 2016/2017. évadban, amit nyolc új bemutatóval tettek emlékezetessé. Az egyik volt a szombaton este látott komédia.

A szinopszis szerint: „Szórakoztató vígjáték a szerelemről, a pénz és a polgári erkölcs küzdelméről.” Valójában Wéber úr (Fiala Balázs) szerelmes egy férjes asszonyba, Zsuzsába (Pikali Gerda), amiről csak Zsuzsa cselédje Julis (Kovalik Ágnes) tud, aki viszont Wéber úrba szerelmes. Mégis hozza, az asszonytól ellopott kesztyűket, tükröt, fésűt, amit elcsen. Wéber úr egy napon több mint egymillió pengőhöz jut, ezért levelet ír Zsuzsának, hogy egy éjszakáért odaad egymilliót. A levelet a család is megismeri, és az anya, testvérek, a barátnő is odadobná Zsuzsát a pénzért, sőt a férjben is felmerül a gondolat – de eladható a tisztesség, a becsület? – Zsuzsa számára nem.

Nagyon jó rendezést láttunk, remek színészi alakításokkal. A rendezés érdeme, hogy végig feszült, érdekes volt az előadás, a helyzeteket dalokkal oldották, melyet a szereplők énekeltek, a többiek a háttérben táncoltak, mozogtak. A dalok Fényes Szabolcs, Eisemann szerzemények voltak.

Pikali Gerda a pénteki fellépése után, szombat este ismét szarvasi színpadra lépett, de ez a szerepe főszerep, amit tökéletesen alakított. Az asszony, akinek eszébe sincs elfogadni az ajánlatot, aki kétségbeesik és nem is érti, mit akarnak a többiek, különleges szerep, különleges alakítással. A színésznő sok testbeszéddel, kétségbeesett tekintettel, jelenítette meg a tanácstalan asszonyt. Pikali Gerda többször játszott a Vízi Színház színpadán – mindig nagyon jól –, de ez az alakítása kiemelkedett, mert ebben tudta igazán megmutatni színészi kvalitásait.

Fiala Balázs Wéber Lajos szerepében, aki nem csak sántítása miatt szánandó, hanem azért is, mert az orra előtt van a szerelem, és ő nem veszi észre, nagyon jó karaktert épített fel. Mire eléri, amire vágyott, akkor már nem kell, mert kinyílik a szeme, ráébred, amire rá kell ébrednie.

Julis szerepében Kovalik Ágnes nemrég vette át a szerepet – másodszor alakította a kis cselédet, aki a szerelméért feláldozza a sajátját, alakítása nagyon jó volt.

A szülőket alakító Újréti László és Molnár Zsuzsa szintén színvonalas alakítással járultak hozzá a sikerhez. Galambos Erzsi Jozefa néni szerepében brillírozott, és egy dalban énekhangját is megcsillogtatta.

Igényesen színpadra vitt előadást láttunk, amely mégis tabukat feszegetett, ami napjainkban is előkerülhet – ha nem is ebben a formában.

A díszlet Mira János egyszerű, de nagyszerű hófehér díszlete, ami mind a bolt belső, mind Zsuzsáék nappalija. A jelmez Tordai Hajnal munkája szép, ízléses jelmezekbe bújtatta a szereplőket. A csillogó estélyi ruhák a színészek egyéniségét is tükrözték.

Forrás: Newjság.

A fotókat Babák Zoltán készítette.