Régi nyár az új nyárban

Szombat este teltház várta az egri Gárdonyi Géza Színház társulatát, és a nézők nem is csalódtak. Részben, mert a színház 2011-től színvonalas előadásaival jelen van a Vízi Színház életében, részben azért, mert az este főszereplője Saárossy Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő, aki az elmúlt évben a legjobb női főszereplő díját vihette haza a gáláról. De több olyan színművész szerepelt, akik évek óta jelen vannak, és tökéletesen alakítanak a színpadon. A színház évek óta függönyt tesz fel a színpadra, ami egyedivé, különlegessé teszi előadásait. Ami még csak a Gárdonyi Géza Színházra jellemző, ezúttal is hoztak műsorfüzetet, ami számomra nagy kincs.

A történet főszereplője az ünnepelt színésznő Mária (Saárossy Kinga), aki tizennyolc év után meglátja azt az egyetlen férfit az egyik páholyban, aki elhagyta. A férfi akkor özvegy volt, fia pedig hat éves, ám a család mást szemelt ki számára. Mária érzelmei nem változtak, ám ezt nem köti az immár szabad Jankovits János báró (Vókó János) orrára, aki fiával, Miklóssal (Török Tamás) érkezett megnézni Máriát (a férfi érzelmei sem változtak). A másik szálon Mária öltöztetőnője Mimóza (Dér Gabi) szeretné, ha Mária szegény rokona Trafina (Rácz János) végül nála kötne ki, amiért mindent meg is tesz. A hatodik szereplő Mária lánya, Zsuzsi (Nagy Szilvia), aki hazatér a kollégiumból, mert színésznő szeretne lenni. Ekkor elindulhat a bonyodalom, hogy az operett végére minden és mindenki a helyére kerüljön. Közben kellemes, andalító dalok, csodaszép táncok, szebbnél szebb ruhák kápráztatják el a nézők szemét és fülét.

Saárossy Kinga alakítása egyszerűségében rejlett. Mária egy hús-vér nő, aki elég bölcs ahhoz, hogy tudja, ha magának szeretné a bárót, azt nem kell elsietnie, nem kell kiteregetnie érzelmeit, jöjjön rá a férfi, nem tud Mária nélkül élni. A színművésznő lenyűgözően alakította Mária szerepét, különleges, titokzatos nőt formált meg, aki sziklaszilárd, megáll a lábán. Mind színészként, mind énekesként elbűvölt.

Vókó János hangja több éve zengi be a Vízi Színház nézőterét, szombaton este színészi játéka mellett, hangja bűvölte el a közönséget.

Az operett kötelező kelléke a szubrett és a táncoskomikus, akik ez alkalommal Dér Gabi és Rácz János voltak. Zseniális húzás volt a rendezőtől, a két színművész választása. Dér Gabi és Rácz János is évek óta visszatérő művészek, alakításuk mindig emlékezetes, szombat este gyakran ismételtek, mert a közönség már a dalaik közben lelkesen tapsolt. Mindkét művész kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A két fiatalt játszó Nagy Szilvia és Török Tamás szép hanggal, jó játékkal tökéletes párt alkottak. Alakításuk hozzájárult a sikerhez. A további szerepekben Nagy Barbara, Nagy Fruzsina Lilla, Csathó Norbert és Törteli Nadint láthatta a közönség.

Nagyon jó volt látni a GGTánc Eger táncművészeit, hiszen néhány évvel ezelőtt még táncjátékok is szerepeltek a Vízi Színház kínálatában és nem akármilyen történeteket hozott Szarvasra Topolánszky Tamás táncművész, a GGTánc Eger vezetője (Moulin Rouge vagy a Traviata máig emlékezetesek, ahogyan a Cigánybáró is). Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Tóth Karolina emlékezetes szerepeket táncoltak az említett művekben ezen a színpadon. Topolánszky Tamás koreográfus az egyik táncbetétben, amikor csak a táncosok táncoltak, egy villanásnyit megmutatott abból mire képesek táncosai. A táncművészek: Emődi Attila, Joni Österlund, Kelemen Dorottya, Novák Laura, Rayco Lecuona Suarez, Rovó Virág, Tóth Karolina, Törteli Nadin.

Az andalító dalokat élőzenekar kísérte Nagy Zoltán vezényletével. A zenekar: Ágoston Ottó, Báder Elemér, Gulyás László, Juhász András, Kerekes József, Klem Dénes, Kovács Henrik, Mándoky Béla, Takács Balázs.

A nagyon látványos díszlet – és gyönyörű jelmezterveket Laczó Henriette készítette. A zenei vezető Nagy Zoltán, korrepetitor Marik Erzsébet volt. A koreográfiát Topolánszky Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művész készítette. A rendező asszisztense Lázár Rita volt.

A közönség a dalok alatt nagyon hamar tapsolni kezdett, és ez ki is tartott az előadás végéig, amikor sokan állva köszönték meg az előadást. Ráadásul a művészek nem siettek, mosolyogva jöttek ki újra és újra függöny elé megköszönni a közönség elismerését.

 

Galambos Edit

Fotó: Kőrösi Luca

http://www.newjsag.hu/2019/06/16/regi-nyar-az-uj-nyarban/