Népmesét hozott a Zentai Magyar Kamaraszínház

A mese a legkisebb királylányról (Lőrinc Tímea Patai Gyűrű-díjas) szólt, aki két testvére mellett a király (Papp Arnold) kedvenc lánya. A királykisasszony álmában beszélő szőlőt, mosolygó almát, csengő barackot lát. Édesapja vásárba indul, és mindegyik lányát megkérdezi, mit hozzon, a két nagyobb arany, és gyémántruhát, ékszereket kér, a legkisebb hosszas gondolkozás után az álmában látott beszélő szőlőt, mosolygó almát, csengő barackot. A király szolgájával (Virág György) elindul hintóján.

A két nagyobb lány kívánságait könnyen teljesíti, ám kedvencének nem talál beszélő szőlőt, mosolygó almát, csengő barackot, de úgy gondolja, majd kihirdeti országában, hogy akinek van, az hozza a palotába, busásan megfizeti majd. Útközben sárba ragad a hintó, és nem tudják kihúzni. Ekkor jelenik meg a két lábon járó Disznó Nešić Máté, aki azzal a feltétellel húzza ki a hintót, ha a király hozzáadja legkisebb lányát feleségül. A király beleegyezik, mert úgy gondolja, ki tud bújni alóla. Hazaérve hamarosan megjelenik a Disznó, és kéri a királykisasszonyt, és a királynak teljesíteni kell, amit ígért, bár volt pár próbálkozása, hogy ne a királykisasszony menjen, hanem szolgálólányok. A Disznó elviszi talicskán a királylányt a disznóólba, aki a kimerültségtől elalszik, és reggel egy gyönyörű palotában ébred, ahol magyarázatot kap az elvarázsolt királytól, hogy csak így változhatott vissza emberré, ha feleségül megy hozzá egy királykisasszony.

További szereplők, akik több szerepet játszottak: Verebes Judit, Szilágyi Áron és Dévai Zoltán.

A mese értéke a mondanivalója mellett az, hogy nagyon kreatív megoldásokat láttunk, sok bábbal, ügyes díszletmegoldásokkal. A gyermekközönség nagyon élvezte, hiszen az előadás interaktív volt, a szereplők megszólították a kis nézőket.

Díszlet, jelmez Janovics Erika. A zene népzenei alapú volt, illően a meséhez, amit Hanák Rigó Ildikó és Krizsán Szilvia válogatott, zenei munkatárs Virág György, a zenét a Fokos zenekar játszotta fel.

A Zentai Magyar Kamaraszínház mindig nagyon kreatív előadásokat hoz Szarvasra, amit a gyermekközönség minden évben szeretettel fogad, így történt ez szerda este is.

 

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

http://www.newjsag.hu/2019/07/04/nepmeset-hozott-a-zentai-magyar-kamaraszinhaz/