Németh Gabriella különleges estje

Vasárnap Németh Gabriella rendhagyó műsort állított össze, amit a belépésnél is érzékelhettek a nagyon szép számban eljött nézők, mert útmutatót kaptak, a műsor szerzőit, a művek címét, és egy villamosjegyet, amivel felszállhattak a képzeletbeli villamosra. Ami még különlegesebbé tette a hatást az az, hogy hat pár + egy szék volt a színpadon, aminek szerepe az volt, hogy a színésznő először az utolsó széken ült, és haladt előre. A harmadik székpárt megtörte egy rúd, amin meglepetésszerűen egy rúdtáncot mutatott be Németh Gabriella I am a good girl című Christina Aguilera számra. (Betanította és a koreográfiát készítette Márta Magdolna.) Az első sorban csak egy szék volt, a vezetőé, ahol Karinthy Frigyes Előszó című verse hangzott el. Németh Gabriella egy hátizsákkal szállt fel a villamosra, de a végén hátizsák nélkül szállt le. Az utasból vezető lett, a vágy villamosán megszabadult minden lelki tehertől…

Magyar költők – Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos, Pilinszky János, Nagy László, Ady Endre, Radnóti Miklós, Hervay Gizella, Karinthy Frigyes – verseit hallhattuk.

 

A versek közben pedig angol nyelven énekelte a dalokat – többek között a Yentl, a Funny Girlből három, a Cabaret-ból két dal is elhangzott, de hallhattunk egyházi éneket, egy másik dalt is a Burlesque című filmből és a Shallow című kettőst Balázs Csongorral, aki akusztikus gitáron is kísérte a dalt. A dalok felelet, vagy kiegészítés a versek továbbfűzéséhez, mint egy gyöngysor fűződtek fel kétféle, de harmonizáló gyöngyökből, felépítve az este mondanivalóját. Volt dramaturgiája az estének, Németh Gabriella felépítette, a bevezetőjétől az utolsó What if we című dalig, de közben sok minden történt.

Az előadást Rázga Áron zongoraművész kísérte, aki ha nem is utasa, de a villamos mellett vezette hangszerét, hogy segítse a lelki átalakuláson átmenő vágy villamosának utasát, vezetőjét.

A műsor összeállítása, felépítése, kidolgozottsága olyan alkotó munkája, aki látja a színház komplexitását. Németh Gabriella nem vallja magát színésznőnek, mégis színészi játékban, énekhangban tökéleteset alkotott, a válogatástól, a látványig. Érzelmi hullámvasút, amely tartalommal volt megtöltve. Az előadás varázsa, a törékeny művésznő elbűvölte a nézőket úgy, hogy óriásit alkotott.

 

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

 

 

http://www.newjsag.hu/2019/08/05/nemeth-gabriella-kulonleges-estje/