Mesék a víz fölött

Vasárnap este folytatódott a Szenes János nevével fémjelzett Szarvasiak a víz fölött sorozat, amely vendége Harencsár László meseíró, mesemondó volt.

Az este háziasszonya Závogyán Judit, a Szarvasért Alapítvány elnöke volt, akinek színpadra helyezett levendulacsokrai betöltötték a nézőtér elejét illatukkal.

Szenes János most rövid kérdéseivel faggatta az írót, aki nem csak a kérdésekre válaszolt, hanem mesét is mondott. Szólt gyermekkoráról, Rákóczitelepről a kis nógrádi településről, amelyről mesét is írt, és el is mondta. Elmesélte a rádió felvétel történetét, ahol nagyszerű művészek mondták meséit, amely hangos könyv formában is megjelent. Az este nyitányaként Bodrogi Gyula hangját hallhattuk felvételről, aki az erdőről mesélt. Hallhattunk mesemondó „tapasztalatairól”, ahol a mindig szeretettel fogadják és hallgatják meséit. A Vöröskereszt szervezésében erdélyi gyermekek is hallhatták mesét mondani, ahová azóta visszahívják.

Harencsár László felolvasta a Válóok című írását, amely az Egy híján húsz című kötetében olvasható, de beszélgettek az Egy talicska apró majom című kötetről is, amelyből az Automatizált világ című írást hallhattuk a szerzőtől. Szenes János kérdezett Straub Dezsőről, aki a Talicska történeteket készül színpadra vinni.

Az este zárásaként Székhelyi József mondott mesét hangfelvételről, szintén az Egy híján húsz című kötetben is olvasható történetet hallhattuk, A szélmalom utolsó táncát.

Szenes János az este végén egy 100 éves tűzoltósisakot adott ajándékba a Harencsár Lászlónak. Szép estét láthattunk vasárnap este.

„Harencsár

Ez a nevem, így hívnak. Az apám is Harencsár volt.
Mondják, miért könnyebb kiejteni, hogy: Hrncsjár???!! Miért?
Az én nevemben van két kiejtést könnyebbítő magánhangzó!
Mégis Hrncsjár!
Persze, mit várhatok egy olyan nációtól, aki a fagyi helyett is zmrzlin-át mond?!
Palóczföld! Nógrádország! Rákóczi!
Onnan jöttem.
Onnan, a Mátra hegyei, dombjai közül… az erdőből…”

A szöveg Harencsár László Egy talicska apró majom című kötet 42. oldalán található.

Forrás: Newjság

A fotók: Jókai Színház