Festett mosoly, amely valóssá válik

Szerda este ismét a Magyar Teátrumi Társaság vette birtokába a Vízi Színházat, hogy az egyhetes Szarvason rendezett bohóctábor zárásaként Festett mosoly címmel Bohócgálát varázsoljanak a színpadra.

Már a belépéskor kedves piros orrú bohócok fogadták a nézőket, köszöntek, helyrekísérték őket, és ettől nagyon jó hangulat alakult ki, pedig még el sem kezdték az estét.

Az előadást Greifenstein János konferálta, aki maga is bohóctréner, és ő vezette az egyhetes tábort is. Olyan fiataloknak mutatta meg ezt a hivatást, akiknek kedvük van ősztől a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola két éves bohócképzésén részt venni, ahová érettségizett fiatalokat várnak a nappali tagozatos képzésre. Az egy hét amolyan műhelymunka volt, és a felvételi első körét lehetett kiváltani a táborral, de a legjobbak felvételt is nyerhettek.

A gálaműsorban bohócokat láttunk, akik a pantomimművészetet, választották, hiszen ez a nyelv is nemzetközi – közös, azaz mindenki a színpadon produkció, de szólóban és csoportokban is felléptek a fiatalok. Így láthattuk a PlanSHET 6 ukrán fiatal hölgy pantomim bohóc csoportját; két izraeli művész a Goodman Clowns, (egy lány és egy fiú) természetesen ők is pantomim bohóc számot adtak elő. Egy házaspár a lengyel Anka Wojtkowiak Williams és férje, az amerikai Jim Williams, közösen is egy érdekes, szórakoztató számot adtak elő, de Jim szólóban is megmutatta, egyedül is nevet rajta a közönség. Két fiú nagyszerű western paródiát mutatott be, és fellépett Zoltán, aki először A csitári hegyek alatt-ra, majd egy Zorán dalra mutatta be művészetét. Eljött Szarvasra az Atlantisz-csoport, akik ukrán erőemelők, és három izmos fiúból áll a formáció. Végül, de nem utolsó sorban énekelt két békéscsabai művész, akik hangjukkal kápráztatták el a nézőket Gábor Anita és Nagy Róbert. Valamint fellépett egy hatalmas, nem igazi, de nagyon szépen elkészített elefánt is, aki ormányából vízzel locsolta le az elől ülő nézőket.

Greifenstein János elmondta, a bohócok a test, a lélek és a szellem művészei, de fontos a ritmusérzék is. Jelen volt Eötvös Tibor az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Zsilák György zsonglőr is. A műsort Fekete Péter álmodta meg és rendezte úgy, hogy a teltházas közönség a jó másfél órás műsor alatt nagyon jól érezze magát. Az előadás végén a nézők felállva tapsolták meg a fellépőket.

Az estére meghívást kapott háromszáz táborozó gyerek a Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Teátrumi Társaság vendégeként, akik a Lauder Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban nyaralnak, és az este végén találkozhattak az Izraelből érkezett artistaiskolás kettőssel is, a Goodman Clowns pantomim bohócaival.

Fekete Péter megint újat talált ki, amit meg is valósított, a közönség nagy örömére, igazi élménnyel teli este volt. Greifenstein János elárulta, hogy rendszeressé szeretnék tenni a tábort, így várhatóan a fellépést is a Vízi Színház színpadán.

A fotókat Babák Zoltán készítette, amelyek remélhetőleg mosolyt csalnak az olvasók arcára.

Forrás: Newjság