Ember tervez…

A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál harmadik versenyprogramja Marc Camoletti Hatan pizsamában című vígjátéka, a Játékszín előadásában Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész rendezésében.

Az előadás érdekessége, hogy 2014 júliusában a CervinusFest keretében volt már Szarvason, akkor nagyon nagy sikere volt, ahogyan vasárnap este is.

„A történet szerint „Valahol, egy franciaországi nyaralóban Bernard (Hajdu Steve) és neje, Jacqueline (Vándor Éva) vendégeket várnak egy kellemesnek ígérkező hétvégére. Az egyik vendég, Bernard legjobb barátja, Robert (Csonka András), aki Jacqueline titkos szeretője. A másik vendég Brigitte (Lévai Viktória), Bernard titkos szeretője. A ház ura feleségének úgy állítja be a dolgot, mintha Brigitte Robert párja lenne, de mivel Robert még sosem látta a nőt, összetéveszti a szobalánnyal (Fábián Anita), akit szintén Brigitte-nek hívnak. És ha mindez nem lenne elég, hamarosan beállít egy “pusszancsra” a szobalány férje (Barabás Kiss Zoltán) is.” – írja szinopszis.

A történet mulatságosabbnál mulatságosabb helyzetek elé állítja elsősorban Robert-t, de a két Brigittet is. A házigazda Bernard eszeli ki a számára kedvezőtlen fordulatok utáni teendőket a három vendég számára. De a feleségét sem ejtették fejre, aki kombinálni kezd. Két óra vidám, elegáns, szórakoztató játék a színpadon. Az előadás majdnem végig megmaradt a jó ízlés határain belül, kivéve, mikor Bernard lehúzta Robert nadrágját. (Úgy gondolom, ez Hajdú Steve magánakciója volt.) Ezt leszámítva a színészek nagyon jó játékkal bizonyították nem véletlen, hogy hosszú évek óta műsoron maradt az előadás. A közönség végig vette a „lapot” és nagyon jól szórakozott.

Hajdú Steve Bernard-ja volt a mozgatórugója az előadásnak, aki olyan komolyan logisztikázott, saját magát mentve, hogy a vendégeinek ideje sem volt ellenkezni. Vándor Éva Jacqueline-ja csendes, visszafogott, tökéletes alakítás.

Mindkét karakterről elmondható, amíg ő csal, addig nincs gond, ám amint kiderül, hogy a feleségük, férjük is megcsalja őt, az már nem tetszik. Hajdú Steve karakterének volt lehetősége többet kihozni a szerepből, amit a színművész meg is tett. De nagyon jó volt Vándor Évát szarvasi színpadon látni. (2014-ben Szőlőskei Tímea játszotta a szerepet.)

A másik nagy lehetősége Fábián Anitának volt, Brigitte szerepében, aki eredetileg szobalánynak ment a házba, de Robert szeretője lett belőle, amit kicsit nehezen fogott fel. Harsánysága, közvetlensége, jókedve, alkalmazkodóképessége nagyon jó alakítás volt. Lévay Viktória a másik Brigitte éppen ellentéte volt, mert kimért, követelőző, alkalmazkodni nem tudó karaktert alakított nagyon jól.

Csonka András Robert-je is alkalmazkodni tudó, a társaságba beolvadó, konfliktusmentes életet élő figurát alakított, akinek életét főnöke alaposan felforgatja, de próbál felnőni a feladathoz, és fel is nő. Csonka András pontosan, precízen alakította szerepét, és valószínű hozzászokott kollégája nem várt akcióihoz. Barabás Kiss Zoltán rövid szerepe ellenére jó karaktert mutatott meg.

A díszletet Menczel Róbert tervezte, a jelmezeket Kovács Ivett Alida álmodta meg, a gyönyörű estélyi ruhák Léber Barbara divattervező munkái.

 

Galambos Edit

Fotó: Márki Szabina

http://www.newjsag.hu/2019/06/17/ember-tervez/