Arany emlékest a víz fölött, a fák alatt

A vers a víz fölött csütörtök este Arany János előtt tisztelgett, mert születésének 200. évfordulója volt március 2-án. Csütörtökön este Gál Roland, a Járási Hivatal vezetője házigazdaként emlékezett meg Arany Jánosról.

Az esten Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek és Tábor Lajos tanár rendhagyó irodalomórát tartott, ahol Tábor Lajos Arany teljes életét, költészetét ismertette, közben a két színművész verseket mondott, így többek között hallhattuk a Juliska elbujdosik (1850); a Fülemile (1854); a Családi kör (1851); a Honvéd özvegye (1850); az Árva fiú (1855). A „kapcsos könyv”-ből az 1877-ben írt a Tamburás öreg úr; a Vásárban; a Mindvégig és az Epilógus költeményeket.

Arany Jánosnak 1856. augusztus 20-án Gyulai Pál ajándékozta a barna bőrkötéses könyvet, ami kulccsal zárható volt. Az évek folyamán írt a könyvbe, de 1877-ben új lapot kezdett: „Új folyam: Őszikék. 1877.” szöveggel. Valószínű a ciklus címének szánta, de nem kiadásra. A kézirat 56 költeményt tartalmaz. Egy régebbi vers az Aj-baj! a többi 55 vers dátumozott, tehát 1877. július 3. és 1880. december 10. között keletkeztek. Ez az Őszikék-ciklus, melyből az 1880-ban kiadott „összes”-be 15 vers került, amelyet barátai kikönyörögtek a költőtől. A többi költemény csak halála után, a fia, László által kiadott kötetben jelenik meg.

És, hogy miért Őszikék? Az Őszikék nevet Arany adta ennek a korszakának, utalva esetleg öregkorára és az egyre közeledő „telére”, a halálra. Ám az is lehet, hogy egy költői időszak megnyitásával költészete „újravirágzására” teszi a hangsúlyt. Az őszike egy kikerics, amely késő ősszel virágzik szinte levéltelenül, csak a virág látszik

A szép természeti környezetben jó volt Arany Jánosról hallani, költészetéből pár gyöngyszemet meghallgatni. A Vízi Színházban Nagy Erika és Tomanek Gábor művészházaspár, Tábor Lajos tanárral emlékeztek meg egyik legnagyobb költőnk születésének évfordulójáról.

Forrás: Newjság.

A fotókat Babák Bence készítette.